בלוג
כוחה של קהילה
חברים יקרים בקהילת קבוצת עפיפי,
בפרוס השנה החדשה, ברצוני להעלות בפניכם נושא שלא תמיד מדברים עליו, אך הוא טומן בחובו השפעה אדירה על חיינו, וייתכן שגם על בריאותנו. מדובר בכוחה של קהילה.
במילים פשוטות, קהילה היא קבוצה של בני אדם שיש להם מכנה משותף שמקרב ביניהם. המשפחות, השכנים והחברים שלנו הם דוגמאות לחלק מהקהילות שאנחנו מהווים חלק מהן לאורך החיים.
אני רוצה לבקש מכם להקדיש מספר רגעים למחשבה: מהי המשמעות של קהילה עבורכם? ןמה חשוב בעיניכם בכך שאתם חלק מקהילה?
אפקט רוזטו
בתרבויות רבות, וביניהן התרבות שלנו, מבינים את חשיבותן של משפחה וקהילה. גדלנו על דוגמאות למשמעות של השתייכות לקהילות מגובשות וחזקות, שבהן המשפחות קשורות בקשר הדוק. במחקר שנערך בשנות ה-60 של המאה הקודמת התגלה שלקהילות כאלו יש השפעה משמעותית על הבריאות של חבריהן. במחקר נמצא ששיעור מחלות הלב בהן נמוך יותר מאשר בקהילות פחות מלוכדות. תופעה זו נקראת אפקט רוזטו, על שם עיירה קטנה של מהגרים איטלקים בפנסילבניה, ארה"ב. ההסבר לתופעה הוא שאנשים מאמינים שהקהילה מספקת להם גיבוי, ותעמוד מאחוריהם ותתמוך בהם בזמנים קשים. חברי הקהילה יודעים שהם יכולים לסמוך זה על זה והם מסייעים זה לזה בעת הצורך. הם ניצבים יחד, בטוב וברע. החיבור ההדוק הזה גורם לאנשים להרגיש שייכות ולחוש שהם לא לבד, ולכן הם לחוצים פחות, וכתוצאה מכך שיעור מחלות הלב יורד. עם זאת, המחקר מצא גם שכאשר קהילות כאלו מאמצות סגנון חיים מודרני יותר, אנשים מתחילים להתרחק מהקהילה ולחיות חיים עצמאיים יותר, והקשר בקהילה הופך הדוק פחות. כתוצאה מכך, אפקט רוזטו נעלם, רמות הלחץ ובעיות הבריאות עולות, וגם שיעור מחלות הלב גדל עם הזמן.
איך חברים של החברים שלנו והחברים שלהם יכולים להשפיע עלינו ועל עתידנו
מחקר מעניין נוסף שכדאי להביא בחשבון כשדנים בקהילות ובהשפעתן הוא המחקר של ג'יימס פאולר וניקולאס כריסטאקיס על השפעה חברתית. על פי פאולר וכריסטאקיס, לא רק החברים ומערכות היחסים הקרובות שלנו משפיעים עלינו ועל עתידנו – הם הצליחו להראות שגם חברים של החברים שלנו והחברים שלהם עשויים להשפיע עלינו, גם אם לא פגשנו אותם מעולם. כלל זה נקרא כלל שלוש דרגות ההשפעה: אנחנו מושפעים על ידי חברינו (דרגה אחת), החברים של חברינו (דרגה שנייה) והחברים של החברים של חברינו (דרגה שלישית).
איך זה ייתכן? הסבר אחד לכך הוא שכשאנחנו נחשפים לדברים שונים במסגרת מערכות היחסים והקהילות שלנו, אנחנו מתחילים, לאט לאט, לשנות את התפיסה שלנו לגבי המקובל והנורמלי, ועם הזמן שינוי תפיסתי זה מוביל לשינויים בהתנהגות שלנו.
מדוע זה חשוב? המשמעות היא שהקהילות והאנשים שבהם אנחנו מקיפים את עצמנו יכולים להשפיע עלינו – לחיוב או לשלילה, במישרין ובעקיפין. אנחנו מושפעים במידה ניכרת על ידי האנשים שאנחנו מכירים והאנשים שלהם, בין אם אנחנו מודעים לכך ובין אם לא. זכרו שהכלל פועל בשני הכיוונים: יש לנו עוצמה זהה גם בהשפעה על אחרים. באמצעות הפעולות, הרגשות והמחשבות שלנו, אנחנו משפיעים על אנשים שנמצאים מחוץ למעגל הקשרים המיידי שלנו. כשיודעים זאת, מבינים את החשיבות הקריטית של פעולה מתוך כוונה – בפעולות שלנו, בהתנהגות שלנו ובבחירת האנשים שבהם אנחנו רוצים להקיף את עצמנו.
אם נחזור לבחון את השאלות הקודמות לאור המידע החדש, איזה סוג של קהילות ומערכות יחסים אתם רוצים ליצור? לאילו קהילות אתם רוצים להשתייך? ובאיזה סוג של אנשים אתם רוצים להקיף את עצמכם?
בקבוצת עפיפי, כאשר השקנו את מרכז עפיפי להדרכה (ACT), המטרה והחזון לנגד עינינו היו ליצור קהילה שלומדת וצומחת טוב יותר, תוך תמיכה הדדית ויצירת השראה למימוש מלוא הפוטנציאל של הפרט. כיוון שהכוח שיש לנו להשפיע זה על זה וליצור שינוי מוכח מחקרית, אני רוצה להזמין אתכם להקדיש רגע למחשבה על ההשפעה שאתם מעוניינים ליצור והתפקיד שברצונכם למלא בבניית הקהילה הזו, יחד.
בברכה,
רשא עפיפי-תלי
מאמנת מקצועית
ACC, CPCC, INHC, ORSC