בלוג


בואו וּנַסְכִּים

ערבית  english 

 כמה זמן אנו מבזבזים על חילוקי דעות, כניסה לפינות ומצבים לא נעימים בגלל אי-הבנות או הנחות שגויות?

הנחות והשערות הן השטח האפור של מערכות היחסים. רוב הבעיות שלנו עם האחר מתחילות בדיוק בשטח הזה. אנו לא יודעים לתקשר מספיק טוב, מה שמביא כל צד להניח הנחות הנוגעות לצד השני – הנחות אשר מבוססות על חוויות ותפיסות שאינן בהכרח נכונות לצד השני. אחר-כך, אנשים נוטים להשלים את החסר בסיפור על בסיס ההנחות הללו. השטח האפור הזה מוביל בדרך-כלל לחילוקי דעות, ויכוחים ואכזבות. זה נפוץ בחיים הפרטיים שלנו, בנישואין, ועם בני ובנות המשפחה. אך גם בקרב קולגות, חברי צוות, ומנהלים, הנחות ואי-הבנות מובילות לבעיות ומגבירות מתחים ולחצים בסביבת העבודה.

עיצוב הברית
בפוסט החודשי אני רוצה לשתף איתכם באחד מכלי הקוצ'ינג האהובים עליי ממודל הקוצ'ינג הקו-אקטיבי. כלי בו אנו משתמשים בכל פעם שעומדים להתחיל תהליך קוצ'ינג, כלי כל-כך עוצמתי ובר-השפעה למרות שהוא פשוט במבנה שלו וקל לשימוש. הוא נקרא עיצוב הברית; עיצוב אופי ההתנהלות שלנו בתוך מערכת היחסים, איך נעבוד ביחד, ואיך נבנה אמון ונייצר יחד סביבה מעצימה ותומכת.

לדעתי, כוחו של הכלי הזה נעוץ בפשטות שלו. הוא בא להזכיר לנו לקחת רגע לפני שאנחנו צוללים למערכת יחסים או למיזם הדורש שיתוף פעולה עם אחרים ולשאול אחד את השני:
• איזו סביבה אנו מעוניינים לייצר יחד?
• איך נוכל לעבוד טוב יותר יחד?
• מה נעשה כשיהיה עלינו להתמודד עם בעיה או עם אתגר?
• איך נתמודד עם חילוקי דעות אם וכאשר הם יופיעו? איך נפעל כדי למצוא את העמק השווה?

מן השיח הפשוט הזה צומחים הסכמי התנהגויות שעוזרים לנו להפוך למתואמים יותר בתוך מערכת היחסים. השיח עוזר לשתף את הציפיות של כל המעורבים ומשאיר פחות מקום להנחות שגויות, כך שלבסוף אנו מייצרים חוויות טובות יותר וסביבה חיובית יותר לנו ולאחרים.

בעבודה...
בקיץ זכינו בקבוצת עפיפי להציג כלי דומה לצוות ההנהלה הבכירה. כלי ממודל ORSC, אשר מתאים במיוחד לצוותים ולמערכות יחסים. הייתה לצוות ההנהלה הזדמנות לעצב את הברית שלהם ולראות כיצד יכולו לייצר סביבת עבודה נוחה ומגובשת המבוססת על הערכים המשותפים בין כל חברי הצוות.

מחקר שנעשה על ידי גוטמן ב-2008 הראה כי צוותים עם פרוטוקולי קונפליקט וקבלת החלטות הם יותר מוצלחים מצוותים אחרים. כאשר צוותים מסכימים מראש איך יתנהגו ואיך יפתרו חילוקי דעות וקונפליקטים, הם נוטים לפעול ולעבוד בצורה מוצלחת וחלקה יותר מצוותים אחרים. הם מוכנים יותר להתמודדויות עם חילוקי דעות ומתחים, מה שמוריד את רמת הלחץ ומעלה את החיוביות בסביבת העבודה.

דמיינו את עצמכם יושבים עם הצוות שלכם ושואלים אחד את השני:
• איך נתמודד עם מתחים וחילוקי דעות?
• מה נעשה, כיצד נפעל כאשר מתחים יצופו?
• מאילו התנהגויות נרצה להימנע כאשר נתמודד עם חילוקי דעות?

תארו לעצמכם כמה דיונים מסוג זה יעילים לצוות, וכמה הסכמה מראש על ערכים והתנהגויות עוזרת לייצר סביבה תומכת יותר לכל חברי הצוות כאשר העניינים מסתבכים.

...ובבית
מה יקרה כשנשלב את הכלי הזה בחיי היומיום שלנו, בבית, עם המשפחה, בחיי הנישואין, ובחברויות שלנו? מה יקרה כאשר ניזום דיונים כאלה עם האנשים החשובים לנו ביותר? מה יקרה כשנתחיל לחשוב על איזה סוג סביבה היינו רוצים לבנות יחדיו, נשתף את הערכים שיעזרו לנו לייצר סביבה כזו, ואת ההתנהגויות שיעזרו להמשיך ולקיים אותה?

החיים מרגישים קלים יותר כשקופצים היישר אל תוך מערכות יחסים, בהנחה שבעיות ייפתרו מעצמן. מצד שני, עלינו להיות מכווני-מטרה ולהקדיש זמן בכדי לבנות בסיס איתן למערכות היחסים הללו ולוודא שאנו מקיימים את הדיונים שיאפשרו לנו לייצר ולבנות את מערכות היחסים בהן אנו מעוניינים לקחת חלק. אם לא נעשה זאת, סביר שנחיה בשטח האפור שבין הנחות לאי-הבנות.

בואו ונסכים לקחת כמה דקות השבוע ולשתף את הפוסט הזה עם המשפחות שלנו. שתפו אותו עם בני הזוג והילדים, שאלו לדעתם, מחשבותיהם ורגשותיהם. גלו אילו דיונים יכולים להתקיים בעקבות השיתוף הזה. על מה המשפחה שלכם יכולה להסכים? באיזה מין בית ברצונכן לחיות, ואיך תוכלו לשתף פעולה בכדי לייצר כזה בית?


בברכה,

רשא עפיפי-תלי
מאמנת מנהלים וצוותים
ACC, CPCC, ORSC

 


תגובות

20.08.2022 מחמוד הייב כתב/ה:
יישר כח

אהבתי תגובה

22.08.2022 אלירן רבן כתב/ה:
🙂

אהבתי תגובה

26.08.2022 מארק אלבז כתב/ה:
אכן הנחת פה כלים להתמודדות יומיומית,פתחת צוהר לחשיבה אחרת ולבחינת דרכי פעולה מקדימות שיכולים למנוע הסלמה, תודה רבה.

אהבתי תגובה

29.08.2022 אלירן רבן כתב/ה:
🙂

אהבתי תגובה

08.09.2022 חמאדה נסראלדין כתב/ה:
טוב

אהבתי תגובה