בלוג
הצורך במנוחה
הבנת ערכה של המנוחה וקביעת הסוג שלה, הינו דבר נחוץ כיום יותר מתמיד,
וזה כי החיים המהירים והתובעניים שבהם אנו מוקפים כל הזמן בטכנולוגיה ובסמארטפונים שהופכים אותנו לנגישים 24/7, גורמיםלכך שרבים מאיתנו מרגישים מוצפים, עייפים, לחוצים, ושחוקים.
במהלך השנים, נערכו מחקרים רבים המראים עד כמה מנוחה חיונית עבורנו. נמצא קשר בין שילוב רגעי מנוחה בלוח הזמנים היומי שלנו לבין הפחתת המתח, ולשיפור הפריון והגברת היצירתיות, ולחיזוק מערכת החיסון והבריאות הגופנית והנפשית הכללית.
פוסט זה מזמין אותכם לקחת כמה דקות ולהתחבר לעצמכם, כדי לשקול עד כמה מנוחה משחקת תפקיד חשוב בחיים שלכם.
7 סוגי מנוחה
אנו נוטים להניח שהתשובה לעייפות היא שעות נוספות של שינה, אך זה לא תמיד נכון. זיהוי מקור התשישות שלנו וקביעת סוג המנוחה שאנו זקוקים לה הינו נחוץ כדי להתאושש. כאשר התבוננתי יותר בנושא זה, נתקלתי בעבודתה של ד"ר סונדרה דלטון-סמית, רופאה וחוקרת שניסיונה האישי עם שחיקה קשה הוביל אותה לעבר מסע ארוך של חקר עייפות ומנוחה. במהלך השנים היא פיתחה תיאוריה שלפיה ישנם שבעה סוגים עיקריים של מנוחה שכולנו צריכים כדי לחיות את החיים במלאותם ולהתחבר לעצמנו. בואו נסתכל על שבעת סוגי המנוחה האלה.
מנוחה גופנית
מנוחה גופנית היא סוג המנוחה המוכר ביותר ברשימה זו. היא יכולה להיות פסיבית, כמו לנמנם וליצור הרגלי שינה טובים יותר. והיא יכולה להיות גם פעילה, כגון לעשות פעילות גופנית קלה, מתיחות, יוגה, הליכה, או כל פעילות אחרת המשפרת את הרווחה הגופנית שלנו. בדרך כלל אנו יכולים לדעת מתי אנו זקוקים למנוחה פיזית, על ידי תחושת חוסר שינה והרגשת כאבים שונים בגופנו.
מנוחה נפשית
הסחת דעת בקלות, תחושת הצפה, הצורך בזמן יותר ארוך להשלמת משימות, או קושי להשתיק את מוחנו בלילה לפני השינה הם סימנים לכך שאנו זקוקים למנוחה מנטלית. עבודה מול מחשב במשך שעות ארוכות יכולה גם היא להוביל לעייפות נפשית. אחת הדרכים לעזור לנו לנוח נפשית היא לכלול הפסקות בלוח הזמנים היומי שלנו, ולפרק את המשימות שלנו ליחידות יותר קטנות ולאפשר הפסקות קצרות ביניהן שבהן אנו מתרחקים לכמה דקות מהמשימה שעל הפרק. בעשותנו זאת, אנו משפרים את המיקוד שלנו והופכים לפוריים יותר. דרך נוספת לקבל מנוחה נפשית היא על ידי פיתוח הרגל של כתיבת המחשבות שלנו, דבר אשר מסייע לנו לנקות את המחשבות שלנו ולהשתיק את מוחנו העסוק, במיוחד לפני השינה.
מנוחה חברתית
תחושת הצפה מאינטראקציה עם אחרים או המחשבה ש־"אני צריך קצת זמן לעצמי", מצביעה על כך שאנחנו זקוקים לזמן מה למנוחה חברתית. אנו נוטים לשפוך את האנרגיה שלנו לתוך מערכות היחסים השונות, שחלקן לוקחות מהאנרגיה שלנו יותר ממה שאנו מקבלים בחזרה; אי לכך אנו מרגישים סחוטים חברתית ותשושים. העריכו את מערכות היחסים שלכם ושימו לב כמות האנרגיה שמערכות היחסים השונות גוזלות מכם. שימו לב באילו מערכות יחסים או אינטראקציות אתם יכולים לשבת וליהנות, ואילו מערכות יחסים לא מצריכות מכם כלום ומבקשות רק את החברה שלכם. בדרך כלל, במערכות יחסים כאלה ניתן לחוות מנוחה חברתית. ידיעה זו יכולה לעזור לנו להחליט כיצד לבלות את זמננו בצורה הטובה ביותר, ועם מי.
מנוחה רוחנית
מנוחה רוחנית היא כאשר אנו מרגישים שייכים למשהו גדול מאיתנו. אנו זקוקים למנוחה רוחנית כשמרגישים חוסר שייכות ומטרה. אנו יכולים לנוח רוחנית על ידי מציאת משמעות מתוך מה שאנו עושים, חקירת האמונות שלנו, ולהתחבר לאחרים מתוך שירות מטרה גדולה יותר.
מנוחה רגשית
הצורך במנוחה רגשית מתרחש כאשר לעתים קרובות אנו מרגישים שאיננו יכולים להיות כנים או אותנטיים עם רגשותינו, או שלא יכולים לבטא אותם בחופשיות. בסופו של דבר, אנחנו מרגישים מותשים, לחוצים, ועצבניים מכיוון שאנו לא מסוגלים לחלוק את הרגשות שלנו עם האחרים, כמו להסכים לעשות דברים כשבפועל אנו לא רוצים זאת. דרכים שיכולות לעזור לקבל מנוחה רגשית הם לפתח הרגל של כתיבת הרגשות שלנו ביומן, להרגיש בנוח לחוות רגשות קשים, לתרגל להביע את הרגשות שלנו בכנות או לחלוק אותם עם חבר שאנו סומכים עליו.
מנוחה חושית
כיום, הצפה חושית היא מאבק אמיתי עבור רבים מאיתנו. אנו חיים בתקופה שבה אנחנו מקבלים כל הזמן הזנות חושיות, בין אם במודע לכך, או לא. אנו נחשפים באופן קבוע לרעשים חזקים, מסכים בהירים, והתראות בלתי פוסקות במכשירים שלנו, שלא לדבר על הישובים הצפופים שבהן אנחנו חיים. כל אלה גורמים לנו להרגיש מגורים יתר על המידה ועצבניים, כועסים, נסערים, ותוקפניים. חלק מהדרכים להשיג מנוחה חושית הן לקחת הפסקות מהטכנולוגיה לעתים קרובות, לכבות התראות במכשירים שלנו, לצאת לטיולים שקטים בטבע, ולתרגל מדיטציות.
מנוחה יצירתית
אנו זקוקים למנוחה יצירתית כשמבחינים שאנו תקועים, לא מסוגלים להיות חדשניים, להעלות רעיונות, או לפתור בעיות. דרך אחת שבה נוכל לנוח קצת ולהשתחרר מהתקיעות היא לקחת הפסקה ולנסות משהו שונה, לעשות פעילות מהנה עבורנו , או לבלות קצת זמן בטבע. בדרך זו, אנו יכולים להפחית את הלחץ, לראות את המציאות בהרבה יותר בהירות ומנקודת מבט חדשה, ולקבל השראה.
לסיכום
באחריותנו להתחבר עם עצמנו ולשים לב למקור העייפות שלנו על מנת להתאים את סוג המנוחה שאנחנו צריכים. בעשותנו זאת, נרגיש מלאים ורעננים יותר. מתן עדיפות למנוחה ויצירת הזדמנויות להכניס יותר פעילויות מנוחה לסדר היום שלנו ישפרו את איכות חיינו. כשאנו עומדים לחזור לחיינו העמוסים, אני ממליצה לכם לשקול עד כמה אתם מצליחים לתעדף מנוחה בחייכם. שימו לב איזה סוג מנוחה אתם צריכים, ואילו צעדים קטנים אתם יכולים לנקוט היום כדי לעזור לכם לטעון מצברים ולנוח.
בברכה
רשא עפיפי-תלי
מאמנת מנהלים
CPCC, ACC, ORSC