בלוג
תחשוב/תחשבי
כמה פעמים שמענו בילדות את המשפט "תחשוב לפני שאתה מדבר"? בין אם זה ההורים או המורים שלנו, מגיל צעיר מעודדים אותנו להקדיש הרבה מחשבה למשמעות שנמצאת מאחורי המילים שלנו. להבין שלמילים שלנו יש השלכות, אז כדאי שנחשוב לפני שאנחנו מדברים ושניקח אחריות על מה שיוצא לנו מהפה.
בעולם של ימינו, כשלרשתות החברתיות יש חלק עצום באופן שבו אנחנו יוצרים אינטראקציות חברתיות , מגיבים לדברים, ומתקשרים עם העולם, זה אפילו נהיה יותר קריטי שניזכר בערך של לחשוב לפני שאנחנו מדברים. למרבה הצער, אינטראקציה חברתית מאחורי מסך, לעיתים, יוצרת בקרב אנשים אשליה של תחושת פרטיות ובטיחות . זה נותן לאנשים יותר ביטחון ואומץ להתנהג ולהגיד דברים שבדרך כלל הם יותר נזהרים מלהגיד או לעשות פנים מול פנים. לעיתים קרובות אנשים הופכים להיות פזיזים יותר עם ההתנהגויות והמילים שלהם אונליין, ועלולות להיות לכך השלכות שליליות, והן אפילו עלולות לגרום למצבים מסוכנים.
זה עוד יותר נכון וקריטי בקרב ילדים, בני נוער וצעירים. הם גדלים בעולם שבו דרך לחיצת כפתור אחת ניתן לשתף את המילים, הדעות והחוויות שלהם אונליין לנצח. ללמד אותם לחשוב לפני שהם מדברים, ולהיות מודעים להשפעה של המילים, הפעולות וההתנהגויות שלהם, הינה מיומנות שעלינו לעודד ולעזור להם לפתח.
תחשוב/תחשבי
בשנה שעברה, בבית הספר של הילדים שלי, שיתפו מסר חשוב עם ההורים כדי לעזור לנו לחנך את הילדים להיות אנשים אחראיים בעת השימוש ברשתות חברתיות. הם חשבו על דרך פשוטה לעזור לילדים להיות מתחשבים ונחושים יותר בנוגע לאופן שבו הם יוצרים אינטראקציות ברשתות חברתיות. הרעיון שלהם היה להשתמש בראשי התיבות T.H.I.N.K (שהמשמעות באנגלית זה לחשוב) כדי לעזור להם להחליט אם זה משהו ששווה לפרסם ברשתות חברתיות או לא. ראשי התיבות T.H.I.N.K זו סדרה של שאלות שהתלמידים ישאלו את עצמם כל פעם, לפני שהם מחליטים לפרסם משהו חדש.
• ?T: Is it True
(האם זה נכון?)
• ?H: Is it Helpful
( האם זה מועיל?)
• ?I: Is it Inspiring
(האם זה מעורר השראה)
• ?N: Is it Necessary
(האם זה הכרחי?)
• ?K: Is it Kind
(האם זה טוב לב?)
חמשת השאלות האלה מועילות לא רק לילדים, והן מסייעות לא רק להפוך להיות אחראיים יותר ברשתות חברתיות. כשאנחנו לוקחים אותן בחשבון וחושבים עליהן לעומק, שאלות אלו עוזרות לנו להיות אנשים הרבה יותר מתחשבים ואחראיים בכל האינטראקציות שלנו, בין אם זה עם בני משפחה, חברים, קולגות או אנשים זרים, גם פנים מול פנים וגם אונליין.
לעיתים קרובות, אני מדברת במסגרת העבודה שלי על הערך של בניית החוש שלנו של מודעות עצמית. לפתח את היכולת לעצור לרגע, לחשוב ולהרהר על ההתנהגויות שלנו, ועל הכוונות מאחורי המעשים שלנו. חמשת השאלות T.H.I.N.K בדיוק עוזרות לנו לעשות את זה. הן מאפשרות לנו לעצור לרגע, לחשוב, ולשים לב אם יש ערך כלשהו למה שאנחנו עומדים לשתף עם אחרים. הן גם עוזרות לנו לחשוב על התוצאות האפשריות של המעשים שלנו. השאלות האלה הן בדיוק הדבר שההורים שלנו התכוונו אליו כשאמרו לנו כילדים לחשוב לפני שאנחנו מדברים.
החלטתי למשך שבוע לראות איך זה יהיה לקחת בחשבון את חמשת השאלות האלו לפני שאני באה באינטראקציה עם אחרים, ולראות למה אני יכולה לשים לב לגבי עצמי ומה אני יכולה ללמוד מהחוויה הזו. בהתחלה, זה היה קצת מאתגר להיזכר לעצור לרגע בכוונה ולחשוב על השאלות האלו. אולם, עם הזמן, שמתי לב לכך ששני דברים מתחילים לקרות. הראשון היה, שהאטתי את הקצב. באופן טבעי התחלתי לקחת יותר זמן לפני שאני מדברת, והקשבתי באופן עמוק וטוב יותר לעצמי ולאחרים. הדבר השני ששמתי לב אליו, היה כמה זמן אנחנו מקדישים באופן לא מודע לשיתוף דברים שהם פשוט מבזבזים לנו את הזמן; או שהם לא הכרחיים, לא מועילים או שהם לא תורמים הרבה ערך לחיים או לחוויות שלנו. מה אתכם? מה אתם חושבים שתוכלו ללמוד על עצמכם או על החיים שלכם מלעשות את התרגיל הקטן הזה?
בהשבוע הקרוב, תנו לעצמכם את ההזדמנות לנסות את זה. תראו למה אתם שמים לב כשאתם משתמשים בשיטת T.H.I.N.K הזו ותשאלו את עצמכם את חמשת השאלות הפשוטות האלו לפני שאתם מדברים. שימו לב אם מה שאתם עומדים להגיד הוא נכון, מועיל, מעורר השראה, הכרחי או טוב לב. לאיזה עוד דברים אתם שמים לב לגבי עצמכם? איזו השפעה יש לזה על החוויות שלכם ועל אחרים? ואולי החשוב ביותר – מה אתם יכולים ללמוד מזה שייתן לכם ערך?
בברכה,
רשא עפיפי-תלי
מאמנת מנהלים
ACC, CPCC, ORSC